36 gode spørsmål for nærhet

Jeg tenker vi starter bloggens reelle innhold med et lite kontroversielt innlegg. Som en kompis av meg ville sagt: dette blir glutenfritt (hei, Kåre!). Lite provoserende, fungerer for begge kjønn, ødelegger ingens selvbilde og er ikke heteronormativt 🙂 Dette blir nok ikke normen her, men det er for tidlig på året til å krangle på nett.

Ok, til saken: det er en psykolog ved navn Arthur Aron som fant ut at man gjennom å stille hverandre 36 spørsmål kunne oppnå en høy grad av nærhet med et annet menneske. Spørsmålene er delt opp i tre bolker av 12 spørsmål, og hver bolk går litt «dypere» enn foregående. Tanken er at man føler en form for kjærlighet for den andre etter å ha gått gjennom hele saken. Det er, med andre ord, antitesen til smalltalk. Og sånn sett tror jeg det er skikkelig sunt for nordmenn som absolutt skal bruke tid på å snakke om været, utbygging av hytta og andre dritspennende temaer (eller i verste fall sender meldinger som ender på kontoen «tindermareritt» på Insta).

Det kan se omtrent slik ut når folk som allerede er par gjør det:

Jeg har også gjort dette selv i forbindelse med blant annet et prosjekt på studiet, og effekten er i praksis at man åpner seg for hverandre på en måte som er ganske uvant for folk flest. Og det er nok en fordel å ha et slikt system om man ikke er veldig vant til å skape dype/åpne samtaler med andre mennesker. Kall det en opptrening i sosial kompetanse og en utforskning av hverandres mer essensielle sider.

Spørsmålene

…så da lurer du vel sikkert på hvordan disse spørsmålene ser ut. Her er listen på engelsk. Det er såpass enkle greier at jeg regner med at du oversetter kjapt i hodet til eget bruk:

Set I

1. Given the choice of anyone in the world, whom would you want as a dinner guest?

2. Would you like to be famous? In what way?

3. Before making a telephone call, do you ever rehearse what you are going to say? Why?

4. What would constitute a “perfect” day for you?

5. When did you last sing to yourself? To someone else?

6. If you were able to live to the age of 90 and retain either the mind or body of a 30-year-old for the last 60 years of your life, which would you want?

7. Do you have a secret hunch about how you will die?

8. Name three things you and your partner appear to have in common.

9. For what in your life do you feel most grateful?

10. If you could change anything about the way you were raised, what would it be?

11. Take four minutes and tell your partner your life story in as much detail as possible.

12. If you could wake up tomorrow having gained any one quality or ability, what would it be?

Set II

13. If a crystal ball could tell you the truth about yourself, your life, the future or anything else, what would you want to know?

14. Is there something that you’ve dreamed of doing for a long time? Why haven’t you done it?

15. What is the greatest accomplishment of your life?

16. What do you value most in a friendship?

17. What is your most treasured memory?

18. What is your most terrible memory?

19. If you knew that in one year you would die suddenly, would you change anything about the way you are now living? Why?

20. What does friendship mean to you?

21. What roles do love and affection play in your life?

22. Alternate sharing something you consider a positive characteristic of your partner. Share a total of five items.

23. How close and warm is your family? Do you feel your childhood was happier than most other people’s?

24. How do you feel about your relationship with your mother?

Set III

25. Make three true “we” statements each. For instance, “We are both in this room feeling … “

26. Complete this sentence: “I wish I had someone with whom I could share …“

27. If you were going to become a close friend with your partner, please share what would be important for him or her to know.

28. Tell your partner what you like about them; be very honest this time, saying things that you might not say to someone you’ve just met.

29. Share with your partner an embarrassing moment in your life.

30. When did you last cry in front of another person? By yourself?

31. Tell your partner something that you like about them already.

32. What, if anything, is too serious to be joked about?

33. If you were to die this evening with no opportunity to communicate with anyone, what would you most regret not having told someone? Why haven’t you told them yet?

34. Your house, containing everything you own, catches fire. After saving your loved ones and pets, you have time to safely make a final dash to save any one item. What would it be? Why?

35. Of all the people in your family, whose death would you find most disturbing? Why?

36. Share a personal problem and ask your partner’s advice on how he or she might handle it. Also, ask your partner to reflect back to you how you seem to be feeling about the problem you have chosen.

Anvendelse og diskusjon

Det viktige å huske først av alt, er at tiltrekning har mange forskjellige fasetter. Det er ikke én enkelt greie, men en kombinasjon av flere psykologiske fenomener. Og akkurat dette beskrevet her har altså primært å gjøre med en følelse av nærhet til et annet menneske. Man blir ikke nødvendigvis spesielt kåt av en slik prosess (kanskje snarere tvert imot for en del – å dele sine sårbarheter er ikke nødvendigvis særlig opphissende). Men for å få en god kontakt, er det veldig bra. Som Aron selv legger vekt på i sin forskning, er det snakk om å føle at en annen er del av ens selv («inclusion of the other in the self»; IOS). Sånn sett er det helt fint å gjøre dette både om man er i et parforhold eller om man er på date. Det som dog er greit å huske på i sistnevnte tilfelle, er at dette her tar skikkelig lang tid. Man kan med fordel velge ut noen få spørsmål til anledningen. Og så må man seff introdusere konseptet for å ikke høres helt merkelig ut (å bare fyre av et spørsmål om hvordan den andre tror hen kommer til å dø… er litt rart uten kontekst).

Så jepp… om du sitter der på en kafé og er lei av å spørre om hva den andre jobber med og annet som ikke akkurat leder noe sted, så er dette et godt og mer vitenskapelig alternativ. Du må selvsagt være villig til å ta dette seriøst og åpne deg selv også, men gitt at du er down med det, er det en mulighet til å skape litt relasjonsmagi.

…og om du er i et forhold og føler det blir litt for mye Netflix, så er dette også et fett alternativ for å få litt kontakt igjen (eller gjerne få vite noe du ikke visste om partneren – det er alltid mer å forstå).

Fett, da var første reelle innlegg i boks 😀

Referanser

Aron, Arthur, Melinat, Edward, Aron, Elaine, & Bator, Renee. (1997). The experimental generation of interpersonal closeness: A procedure and some preliminary findings. Personality and Social Psychology Bulletin, 23(4), 363-377.

Tomlinson, J., & Aron, A. (2013). The path to closeness: A mediational model for overcoming the risks of increasing closeness. Journal of Social and Personal Relationships, 30(6), 805-812.

2 kommentarer til «36 gode spørsmål for nærhet»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.