Nytt år, ny blogg

Da har 2019 offisielt begynt. Folk har sånn omtrent ristet av seg selve nyttårsfeiringen og drar, kanskje fortsatt litt omtåket, på jobb. Selv sitter jeg i en leilighet i øverste etasje i Athen med direkte utsikt til Akropolis. Kaffe og croissant står i vant stil på bordet, Corey Taylor synger i headsettet mitt og jeg påbegynner dette nye prosjektet her.

De som har fulgt meg vet at jeg blogget i flere år før den såkalte «Jakobs Dagbok» ble skrinlagt – sånn omtrent samtidig med at jeg begynte å studere psykologi på UiO. I min tid på studiet har jeg savnet et utløp hvor jeg får være litt mer fri i min tale enn det den akademiske formen (og kulturen på psykologisk institutt) tillater. 

Så hva er dette her? Sleske farger og et litt frekt domenenavn er på plass, og gir et litt… spesielt… inntrykk. Og for all del: det er med overlegg. Jeg trenger det litt selvironiske og humoristiske for å holde ut med prosjekter over tid.

Samtidig er det en sterk seriøs undertone i dette her. Bloggen kommer tross alt til å handle om hva det er som gjør at vi mennesker tiltrekkes av hverandre og velger å være intime. For noen er dette sikkert snakk om en shotrunde på byen etterfulgt av en kort økt man knapt husker. Men om dette hadde vært fasiten, ville ikke historien vært preget av utallige kunstnere som har prøvd å beskrive det hele fra alle mulige sider. Og religioner og maktapparater ville ikke konstant gått etter kontroll av sex for å betvinge befolkningen. Vi ville ikke grått over bøker som beskriver episke romanser, og serien Skam hadde ikke blitt en greie. Kommentarfelter hadde ikke blitt fylt opp av sterke meninger hver gang en parterapeut sier et par vage ord, og folk hadde ikke latt seg provosere når noen utfordrer status quo for hvordan seksualitet, forhold og kjærlighet skal håndteres. 

Sterke følelser er the name of the game i denne bransjen. 

Sånn sett blir dette også spennende. Det er omtrent umulig å si noe som helst i dette feltet uten å skape reaksjon. Men det appellerer også til meg nettopp av den grunn. Det er i det minste ikke kjedelig.

Ok, så hva skal jeg fokusere på her? Vel, ryggraden i bloggen blir nok å legge frem og diskutere/nyansere vitenskapelige studier som sier noe om tiltrekning og seksualitet. Som Neil deGrasse Tysen har sagt: “The good thing about science is that it’s true whether or not you believe in it.” Det er et godt utgangspunkt for å si noe intelligent om temaet. 

Men det blir også tidvis å blande inn litt andre elementer. Jeg har en krets rundt meg med mange av begge kjønn som har, og har lenge hatt, veldig utagerende liv hva gjelder sjekking og seksualitet. Det ville vært synd å ikke gi en stemme til erfaring og «innenfra»-perspektivet. Og av og til ønsker jeg kanskje å snakke mer abstrakt og filosofisk, å dykke inn i noe som er verdt å tenke over selv om det ikke er tung empiri og statistikk i det. Det er lov å bare tenke litt høyt også.

Så ja… hva skal man si? Velkommen til noe nytt og rart og gøy…! Håper du vil kose deg like mye med denne reisen som meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.