De Fem Store: Generelle personlighetstrekk og sex

Jau, da var det helg og endelig nok pusterom fra det småintense studiet mitt til å skrive noe 🙂

Dagens innlegg er litt mer om personlighet – nå relatert til sex. Jeg tror jeg starter enkelt med å repetere at personlighet er stabile sider ved mennesker – altså tendenser for hvordan vi tenker, føler og oppfører oss på tvers av situasjoner. Personlighet er sånn omtrent halvt om halvt skapt av gener og miljø, og holder seg i stor grad stabil over livsløpet.

Det kan godt være du allerede har tatt diverse personlighetstester på nett. La meg da si med en gang at det er mye tull der ute. Mye! Psykologer bruker en rekke gode tester, men eksempelvis Myers-Briggs, som alle og enhver skal ta på nett og dele på Facebook, er pseudovitenskap. Så om du ser Tinder-profiler med personlighetsangivelser av typen «INFP», så bare move right along. Det gir samme mening som å si stjernetegnet sitt.

Noe som derimot er godt undersøkt og gjenstand for mange studier, er den såkalte «Big Five» – godt kjent fra podcasten «Sånn er du». Og heldigvis kan du også ta denne testen på nett – bare trykk her (også lurt for å få mer ut av dette innlegget). Big Five sjekker helt grovt de fem primære dimensjonene man ofte liker å måle i psykologi: grad av ekstraversjon, nevrotisisme, medmenneskelighet, planmessighet og åpenhet. Det finnes også en langt mer detaljert versjon med underkategorier
(kalt NEO-PI) , men den må i så fall administreres av en psykolog og koster gjerne penger.

Så hva har dette her med sex å gjøre, egentlig? Vel, en hel del, viser det seg. Utgangspunktet for det jeg nå sier, er en såkalt meta-studie (altså at man legger sammen mange studier for å få et generelt bilde) hvor totalt antall deltagere var over 400.000. Det innbyr til tillit.

Så til kjernen… her er smørebrødlista over hva personligheten har å si for sex:

  • Ekstraversjon: jo mer utadvendt du er, jo mer seksuelt aktiv er du (kanskje ingen overraskelse – en bit av ekstraversjon er nettopp generell aktivitet). Og da har du også mer risikofylt seksuell atferd (ONS, mindre kondombruk osv) samt færre seksuelle problemer (altså dysfunksjon, som å ikke få orgasme, ikke få ereksjon osv).
  • Nevrotisisme: nevrotisisme er generelt hvor mange negative følelser man har. Noen mennesker har rett og slett mer uro, angst, nervøsitet osv enn andre som del av den naturlige personligheten sin. Og jo mer nevrotisk man er, jo mindre får man ut av sex (nytelse) og man har også flere seksuelle problemer (dysfunksjon).
  • Åpenhet: åpenhet er hvor åpen man generelt er for nye opplevelser og ideer. En kunstner bør eksempelvis gjerne være høy på dette, mens det er kanskje ikke noe du ønsker av regnskapsføreren din. Og jo mer åpen du er, jo mer liberale holdninger har du til sex. Dette kan gjelde alt fra at man synes sex før giftermål er ok til mer eksperimentelle holdninger (leketøy, fantasier, swinging og hva enn). Det er også lenket til grad av homofobi; de mer konservative/mindre åpne er mer homofobe sånn generelt når man måler grupper.
  • Medmenneskelighet og planmessighet: noen er mer opptatt av andre menneskers ve og vel enn andre. Medmenneskelighet går på tillit, altruisme, følsomhet for andre og denslags. Og planmessighet er hvor god du er på orden, klare frister, stå opp i tide og alt det der: å ha ting på plass og gjennomføre etter planen. Om du er lav på disse to faktorene, er sjansen høyere for at du er seksuelt aggressiv (and not in a good way), samt mer utro.

Så om målet er å ha en del sex og kose seg maks med det, er det optimalt med høy ekstraversjon, lav nevrotisisme, høy åpenhet, høy medmenneskelighet og høy planmessighet. Da blir det mer på deg, du får prøvd ut mye gøy og du liker selve akten. Ekstremt forenklet sagt, da…

Husk også, som alltid, at det er grader av alt her. Man er eksempelvis ikke enten introvert eller ekstrovert. Jeg håper du tok den testen jeg lenket til i starten, så du fikk med deg dette poenget og vet hvordan du selv ligger an 🙂

Diskusjon

Når alt dette er sagt, så er det greit å ta med at disse personlighetstrekkene ikke har enorme effekter. I punktlisten over utgjør personligheten 2-4% forskjell. Samtidig bør det også nevnes at når man tar med så utrolig mange folk på tvers av masse studier, så kan det hende at slike effekter blir noe lavere enn virkeligheten. Totalt sett er det greit å tenke at «dette har en del å si, men det er veldig mye annet som spiller inn».

Og som alltid: selv om dette er snakk om personlighet, så kan man jobbe med seg selv for å gjøre mer optimal atferd. Man kan kompensere for høy nevrotisisme ved å bruke avslapningsteknikker for å roe ned. Man kan jobbe med sine holdninger for å være mer åpen og prøve nye ting. Man kan anstrenge seg for snakke mer og dele av seg selv. Og så videre…

Til sist: Big Five på dette nivået er kjempegenerelle greier. Vi snakker om et skikkelig helikopterperspektiv når så mange studier/deltagere er med, og testen er på det øverste nivå uten underkategorier eller nyanser om hva som foregår. Ta dette innlegget som en liten introduksjon. Det kommer mer nyanserte bilder i fremtidige innlegg.

God helg!

Referanser

Allen, M., Walter, E., & Albarracín, Dolores. (2018). Linking Big Five Personality Traits to Sexuality and Sexual Health: A Meta-Analytic Review. Psychological Bulletin, 144(10), 1081-1110.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.