Makt og seksuell tiltrekning

Bilderesultat for dictator

Beklager litt treg posting – det har vært litt å gjøre i resten av den psykologiske verden (dvs studier) for min del. Men… nå har jeg tid foran PC’en til å si noe igjen, så her kommer et innlegg om hvordan makt påvirker seksuell tiltrekning. Jeg tar utgangspunkt i en studie fra 2011 fra Kunstman og kolleger. Artikkelen tar for seg fire eksperimenter om makt og sex, så vi får belyst noen forskjellige sider av saken.

Makt?

Dette med makt kan være så mangt, og mange tenker vel fort i retning av Machiavelli, kontroll over andre og lignende. Og det er ganske samstemmende med hva artikkelen også snakker om. I korte trekk postulerer forskerne tre mulige grunner til at makt henger sammen med sex:

  1. Makt er koblet til det at man er fremoverlent generelt. Man «går for gull», søker mot sine mål og er proaktiv. Og siden all form for sjekking krever slik atferd, er det naturlig at det er mye overlapp.
  2. Makt er nærliggende sex i våre tanker. Altså, når man tenker på makt, så går også fort hjernen inn i seksuelle forestillinger. Det er en slags automatisk tankereaksjon.
  3. Det å være dominant og ha makt er evolusjonært koblet til sex. Eller, enkelt fortalt, det å være et dominant individ gjør at tilgangen til sexpartnere øker fordi man er «pakklederen» på et vis (gjelder spesielt menn).

De forskjellige hypotesene er da også støttet av mye forskning, men jeg kommer ikke til å gå dypt inn på det her – les gjerne artikkelen om du vil ha mer kjøtt på bena.

Studie 1

I denne studien fikk man først deltagerne til å fylle ut en såkalt
Achievement Motivation Scale (AMS), et skjema som kartlegger hvorvidt man er fremoverlent, liker å overkomme hindringer, oppnå mål og denslags.

Det som er viktig å vite, er at dette skjemaet ble aldri brukt til noe her – det var kun for å gi deltagerne inntrykk av at de hadde blitt evaluert. Og en gruppe ble da også fortalt at nettopp de hadde skåret veldig høyt og dermed var svært kvalifisert til å lede/holde makt. Samme gruppe ble også tildelt reell makt til å styre både noen oppgaver som skulle utføres i par, og også makt til å fordele belønninger for arbeidet.

For å se om det å få makt ga mer seksuell motivasjon, ble alle deltagere gitt i oppgave å fullføre ord. Dette foregikk ved at det eksempelvis sto «P _ _ E», og så kan man sette inn bokstaver slik at det blir… ja, det du tenker på nå. Eller man kunne eksempelvis heller skrive «P E N E», som jo også er et ord. Og så var det en hel haug med slike fullføringer som skulle gjøres på tid.

Det som da viser seg, er at hvis man får makt, skaper man flere seksuelle ord enn andre ord, og menn gjør det i større grad enn kvinner. Så ja, makt gir flere assosiasjoner til sex (det var da tre andre grupper i studien som ikke fikk noe makt, og heller ikke hadde så mye sex i tankene).

Studie 2

Denne studien var mye lik den første ved at alle fylte ut AMS’en, ble tilfeldig tildelt makt og så videre. Men i tillegg ble deltagerne vist en 2 minutters video av en person de kanskje skulle jobbe med i eksperimentet (av motsatt kjønn og noe over middels attraktiv). I videoen sitter bare vedkommende og snakker om diverse ganske nøytrale temaer, men deltagerne blir spurt om, blant annet, hvorvidt de kunne se for seg at denne personen kunne bli seksuelt interessert…

Det viste seg her også at makt har en del å si. De som var i gruppen som ble tildelt makt, antok i større grad at personen på videoen kunne bli interessert i litt hekking på sikt. Dette gjaldt begge kjønn.

Studie 3

Denne studien var i praksis lik studie 2, men det var en viktig ekstra greie: på slutten av videoen sa skuespilleren at han/hun var enten singel eller forlovet. Det som da viste seg, var at makt ga mer antagelse om at den andre ville bli seksuelt interessert, men bare om skuespilleren sa han/hun var singel.

Kort sagt gir makt større antagelse om seksuell interesse fra andre, men bare om den med makt tenker at vedkommende er «på markedet».

Studie 4

I denne studien ble hele opplegget gjort noe mer komplisert og også mer interessant. Her gikk man bort fra videoer til å heller ha ekte interaksjoner mellom mennesker av motsatt kjønn. Og i tillegg måtte alle fylle ut en såkalt Sociosexual Orientation Inventory (SOI). Denne har jeg snakket om tidligere på bloggen: det er et mål på hvor seksuelt frie vi er – altså hvor tilbøyelige vi er til å ha tilfeldig sex.

Det som er veldig gøy, er at forskerne også så på hvorvidt partneren til den som fikk tildelt makt opplevde mer seksuell tiltrekning – altså om makt er et afrodisiakum på ekte heller enn bare en illusjon hos den som har makt.

Nå er du sikkert veldig spent…

Ok, så resultatene viser at når man får makt, så antar man større seksuell interesse fra andre mennesker – som også vist i studie 1-3. Og denne effekten er desto større om man er en person som er åpen for tilfeldig sex i utgangspunktet. Kort sagt: «jeg har makt og er generelt hypp, og antar at du også er det».

Dessverre for de som holder makt, er dog ikke effekten reell: det er ikke slik at de som møter makthaverne opplever økt seksuell interesse. Som artikkelen sier:
«Thus, the increase in sexual perception among power holders was independent of partners’ actual level of sexual interest and did not reflect an increase in attraction toward those in power. «

Diskusjon

Som alltid: husk at dette er én studie, og den sier ikke alt om fenomenet «makt og tiltrekning». Men det som sies her er godt analysert, baserer seg på tidligere forskning og det er en styrke i at det er flere studier som bygger på hverandre og samsvarer.

Det vi kan ta ut av det hele, er at makt øker vår antagelse om at andre vil ha oss seksuelt, at makt ikke slår inn om den andre er i et forhold (såfremt man vet det, da), og at makt samtidig ikke gjør den andre noe mer kåt, sånn egentlig.

Dette er jo litt interessant sett i lys av hele #metoo. Det kan faktisk være slik at nettopp makten i seg selv har deler av skylda: «se, jeg er leder her, la meg fifle på deg». Det er også lurt å merke seg at dette er en mekanisme som påvirker begge kjønn, selv om effekten er litt sterkere hos menn. Det kan sånn sett være at #mentoo-opplegget er legitimt, om enn mindre utbredt.

Så tja… kanskje gjør makt oss litt innbilske, rett og slett?

Referanser

Kunstman, Jonathan W., Jon K. Maner, and Simpson, Jeffrey. «Sexual Overperception: Power, Mating Motives, and Biases in Social Judgment.» Journal of Personality and Social Psychology 100.2 (2011): 282-94. Web.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.