Narsissisme, psykopati og tiltrekning

Bilderesultat for dark personality

Puh, det har skjedd litt siden sist. Flyttet til ny leilighet og påbegynt ny livsfase. Og da passer det selvsagt godt å sette seg rett ned og skrive litt mer om tiltrekningens mange rare sider i nye omgivelser.

Dagens tema er kanskje litt spesielt. Det har blitt gjort en del forskning etter hvert på det man kan kalle menneskers mørkere sider. Blant annet har d-faktoren blitt en greie: et mål på menneskers «mindre sjarmerende personlighetstrekk». Og fremst blant disse er narsissisme, psykopati og Machiavelliske trekk. For å ta en kjapp oppsummering på hva de tre går ut på:

  • Narsissisme går ut på at man er selv-opphøyende, oppmerksomhetssøkende, arrogant, jålete og beundringssøkende – og at man da også ønsker makt, prestisje, status, lederskap og denslags.
  • Psykopati handler om å ha lite varme for andre mennsker, at man er impulsiv og spenningssøkende, er ok med å manipulere, og er tilbøyelig til å vise antisosial atferd.
  • Machiavelliske trekk går på at man er kynisk, pragmatisk og kald. Disse tenderer mot å være frakoblet emosjonelt, og kan være svært kalkulerende i sin atferd som gjerne er rettet mot å få penger/makt/status (de som har lest Machiavelli skjønner vel greia).

Det som er litt viktig å huske, er at disse trekkene ikke utelukkende er negative eller unormale. Vi har de alle i en eller annen grad, men de som skårer veldig høyt oppfattes som problematiske i et samfunn der de fleste av oss prøver å fungere sammen noenlunde godt. Og i den sammenheng bør det også nevnes at for lite av disse trekkene kan være veldig lite ålreit. Når vi som psykologer utreder på personlighet, er det et faresignal om noen har så å si ingen narsissisme, eksempelvis – tenk deg et menneske som ikke i det hele tatt ønsker noe på egne vegne eller ser det flotte i seg selv…

Så ok, det er noen skalaer som måler relativt naturlige sider ved oss, og både for mye og for lite kan være et problem. Men hva med tiltrekningen her? Vel, jeg tar utgangspunkt i en studie fra 2012 fra Rauthmann og Kolar som ser på dette her…

Først av alt vet vi da fra tidligere forskning at de som skårer høyt på narsissisme har en fordel mtp tiltrekning. Som artikkelen påpeker: «Narcissists have been found to be (a) popular and attractive , (b) attain status and (c) have success in short-term mating». Videre sier også artikkelen at psykopati og Machiavelliske trekk kan være negativt for tiltrekning siden disse er ufølsomme/antisosiale, og da ikke akkurat har det beste utgangspunkt for gode relasjoner. Og det skal også sies at man tenker at disse to sidene har mye overlapp (ganske åpenbart).

Det studien her da gjør i praksis, er å samle data fra 95 kvinner og 89 menn som alle blir gitt beskrivelser av oppdiktede potensielle partnere av motsatt kjønn. Disse liksom-partnerne har, uten at deltagerne vet det, enten høy skåre på narsissisme, psykopati eller Machiavelliske trekk. Og så er selvsagt gamet her å sjekke hvor godt de liker disse potensielle partnerne ved å spørre om ting som «hvor mye liker du denne personen?», «ville du likt personen som en platonisk venn?», «hvor tiltrekkende synes du personen virker?», «ville du likt å ligge med denne personen (bare ligg)?», og «ville du blitt sammen med denne personen?»

Kort sagt får man altså et inntrykk av hvor langt deltagerne ville gått med den oppdiktede partneren fra «liker’n» til «jeg vil ha’n i et forhold».

Det bør nevnes for nerdene der ute at disse liksom-personene også ble tildelte en «Big 5»-personlighet (den mest brukte måten å måle personlighet på i psykologien) for å kontrollere for fasetter som ikke har å gjøre med «de mørke sidene» 🙂

Ok, så hva fant man? Ikke overraskende er narsissisten den mest attraktive på alt. Du ser det på tabellen under hvor gjennomsnittlig tiltrekning er angitt (skalaen går fra 0 til 4).

Det er også slik at de narsissistiske fremsto litt annerledes enn de andre. Som artikkelen sier: «The narcissist was judged as more neurotic, agreeable, and communal than both the Machiavellian and psychopath, more extraverted than the psychopath, and more conscientious than the Machiavellian.» Det er altså et visst inntrykk denne faktoren gir som er ganske annerledes enn de andre – mer nevrotisk, medmenneskelig, utadvendt og samvittighetsfull.

Diskusjon

Nå er jo dette en første studie på dette med tiltrekning og «de mørke personlighetstrekkene», så man skal være litt forsiktig med å dra masse slutninger. Men det er jo en del ting som er av interesse her. Selv om man ikke skal være full-on narsissist, så er det tydeligvis ikke så dumt å ha litt av det i seg – noe som også den kliniske psykologien støtter. Det å tenke godt om seg selv, ha litt tro på egne tanker/meninger, pynte seg litt, være oppmerksom på hva folk synes om en selv og slikt… det fører til en del bra ting. Å late som om man ikke har noe ego, kle seg i søppelposer og reke rundt som en stusselig type er nok ikke så attraktivt.

Det er også positivt å se at psykopati/Machiavellisk holdning gjør det dårlig på alle former for tiltrekning. Det hinter til at empati, medmenneskelighet, varme og slike mykere verdier er viktige uansett om man ønsker en venn, et ligg eller en kjæreste. Og ikke minst ser det ut til at vi har en ålreit radar for slikt ut ifra studien – det er ikke bare noe psykologer med store testbatterier forholder seg til.

Så da er det bare å hive på seg litt anstendige klær, rette seg opp i ryggen og vise høy empati på byen i kveld. God helg!

Referanser

Rauthmann, & Kolar. (2012). The perceived attractiveness and traits of the Dark Triad: Narcissists are perceived as hot, Machiavellians and psychopaths not. Personality and Individual Differences, 54(5), 582-586.

Én kommentar til “Narsissisme, psykopati og tiltrekning”

  1. En ganske vesentlig kritikk av studien er bruken av deskriptiv statistikk på kategoriske variable. Tiltrekning er målt med en Likert-skala som på ingen måte kan sies å produsere intervalldata (er avstanden fra 0 til 1 den samme som avstanden fra 1 til 2?). Effektivt betyr dette at tolkningen for gjennomsnittene er meningsløs. Ganske overraskende at dette har kommet ubemerket gjennom en fagvurdering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.