Morsomme menn og kvinners tiltrekning

Bilderesultat for standup comedy

Ja… da har man klart å bli forkjølet, og har litt mer tid til overs enn ellers når trening og andre givende aktiviteter må ligge litt på vent. Så da går jeg tilbake til en av mine favoritter innenfor tiltrekningens psykologi, Nicolas Guégen, og hans artikkel fra 2010 om hvordan menns humor påvirker kvinners tiltrekning.

I eksperimentet ble det rekruttert 60 kvinner og 10 menn, alle i 20-årene . Kvinnene visste ikke hva opplegget handlet om (viktig!). Mennene var selektert for å være ganske kjekke, og ble drillet på å holde en strukturert (manusdrevet) samtale som enten inneholdt noen gode vitser, eller kun generelt ikke-humoristisk snakk.

Selve eksperimentet fant sted på en bar hvor tre av mennene satt rundt et bord og en av de rekrutterte kvinnene satt nær nok til å høre dem (igjen: uten å vite at mennene var i eksperimentet). Vi har da to betingelser i eksperimentet: en der en av mennene forteller vitser til stor glede for de to andre (vitser som andre kvinner allerede hadde vurdert som gøyale), og en der mennene bare prater om diverse. I begge tilfeller er det slik at etter en stund går to av mennene, og sistemann som sitter igjen venter litt før han går bort til kvinnen i nærheten og sier:

“Hello. My name’s Antoine. I noticed you when I arrived here. I just want to say that I think you’re really pretty. I have an appointment now, but I was wondering if you might give me your phone number. I could phone you later, and we could have a drink together someplace to get to know each other.”

Første spørsmål er da hvor mange som gir «Antoine» telefonnummeret sitt gitt at han enten har eller ikke har fortalt noen gode vitser. Gjør det noen forskjell?

I tillegg er det slik at etter at «Antoine» har gått, så kommer en forsker bort til kvinnen og spør noen spørsmål for å høre om inntrykket denne unge beileren gjorde. Forskeren spør da om hvor attraktiv «Antoine» virket, hvor villig kvinnen er til å starte et forhold med han, og hvor intelligent, morsom og sosial han virket.

Hele opplegget ble da gjort igjen og igjen og igjen og igjen til alle kvinnene hadde vært gjennom prosedyren.

Resultater

For å ta det enkle spørsmålet om hvorvidt humor utgjør en forskjell først… Det gjør det helt klart. Om du kaster et blikk på tabellen under, ser du at antall kvinner som gir sitt nummer stiger fra 15,4% til 42,9% når mannen har vært morsom i forkant.

Hva gjelder grad av tiltrekning og annet som forskeren spurte om i etterkant, ser du resultatene i tabellen under (merk at alle disse faktorene ble målt på en skala fra 1 til 10, så du skjønner hva gjennomsnittet betyr).

Som du ser, blir mannen ansett for å være betraktelig bedre i alt når han har vist humor. Spesielt hva gjelder grad av å være morsom og sosial, er resultatene overveldende. Rubrikken til høyre, «Cohen’s d», er et mål på effekt i statistikk, og normalt i psykologi er vi sykt happy med rundt 0,8. Den økningen som da viser seg på «morsom» og «sosial» er helt absurd høy. Det var tydeligvis noen helt vanvittige vitser som ble fortalt her.

Diskusjon

Jeg tror vel ingen forventet at humor ikke skulle ha noe å si – det er ganske intuitivt. Men jeg må si jeg ble overrasket over hvor utrolig mye det har å si for kvinners interesse for menn i dette eksperimentet. Gutta her er jo i utgangspunktet kjekke, men det viser seg at det som virkelig betyr noe for å få telefonnummeret, er sosiale ferdigheter vist gjennom humor. Ellers er det tydeligvis litt sånn «joda, du er jo pen å se på, men er ikke så hypp på noe annet enn window shopping«.

Dette matcher veldig egne erfaringer fra felten i sjekkemiljøet. Vi gjorde jo et prinsipp av å skape god stemning og vise oss som gøyale mennesker med sosiale antenner før vi gikk inn for å vise interesse for noen. Typisk kunne vi sitte sammen og hause ganske mye før vi tok kontakt med nabobordet, eller til og med løpe rundt på et utested og finne på noe gøy med flest mulig før vi tok kontakt med potensielle partnere (såkalt «lording»).

Og fra venninnene mine har jeg jo fått høre det motsatte ganske ofte: at de har syntes en fyr var dritkjekk og satset på en date, for så å kjede seg halvt ihjel med en som tydeligvis har nok trynefaktor, men ikke vet å hverken underholde eller skape connection.

Dette er jo ikke helt rart fra et evolusjonært synspunkt heller. Vi er sosiale dyr, og evnen til å relatere til andre sier ganske mye om hvordan det står til i toppetasjen, hvilken status man har i flokken og mye annet.

Kort sagt… om du ikke allerede som mann er god til å skape latter og smil, så er det mye å hente her. Og det er faktisk noe som kan læres med mindre man insisterer på å være en døll person.

Referanser

Guéguen, N. (2010). Men’s Sense of Humor and Women’s Responses to Courtship Solicitations: An Experimental Field Study. Psychological Reports, 107(1), 145-156.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.