Alder og kjønn – en hekkehistorie

Bilderesultat for battles sexes

Jøss, da var det påske. Og vi kicker igang med litt om alders og kjønns påvirkning på tiltrekning. Jeg tar utgangspunkt i en artikkel fra Schwarz og Hassebrauck fra 2012 som faktisk har klart å få data fra over 20000 heterofile individer fra 18 ti 65 år. Det er et ganske solid utvalg. Alle vi som har drevet en del med datainnsamling er grønne av misunnelse.

Som artikkelen begynner med å si: nærmere 70 år med forskning har belyst at det er forskjeller mellom kjønn hva gjelder tiltrekning. Og akkurat denne studien tar høyde for en rekke relevante variabler for å se hva dette kan gå ut på.

Studien her er da ikke noe eksperiment – de har simpelthen spurt alle deltagerne en haug med spørsmål for å se hvordan kjønn og alder påvirker partnervalg. Enkle greier.

Artikkelen sier da også innledningsvis at forskerne tenker det er relevant med kjønn og alder fordi blant annet menn og kvinne er reproduktive i forskjellige tidsrom og også har litt forskjellige forhold til en rekke faktorer med tanke på partnervalg. Ikke noe nytt sånn sett.

Resultater

Det første som kommer ut av artikkelen, er en såkalt faktoranalyse. Dette vil helt kort si at man ser på en hvordan en del spørsmål henger sammen/samsvarer. Og hvis de henger sammen statistisk, så betyr det at de egentlig representerer samme fenomen – det er flere spørsmål som egentlig peker på samme underliggende faktor.

Ok, så hvorfor bry seg med dette? Vel, artikkelen ser på hvilke av disse faktorene som er viktigere for menn, og hvilke som er viktigere for kvinner. Dette kan du se oppsummert i figuren under hvor de hvite stolpene viser hva menn bryr seg mer om enn kvinner, og de svarte viser faktorene kvinner bryr seg mer om enn menn.

Det du ser, er at kvinner bryr seg i større grad om en rekke faktorer som at mannen er hyggelig, humoristisk, snill, sosial, intellektuell osv – mens menn har mer fokus på utseende og at kvinnen er kreativ/hjemmekjær. Nå betyr ikke dette at ikke faktorene betyr noe for alle – alt er relevant generelt. Grafen bare påpeker at det er områder der det ene kjønnet bryr seg mer enn det andre. Og den største faktoren her er at mannen er velstående og generøs for at kvinnen skal være hypp (jada, selv i en artikkel fra 2012 etter mange år med likestillingsarbeid).

Artikkelen sier også en del om hvor stort alderssprik vi er villige til å godta i en partner. Menn er i snitt villige til å godta kvinner maks ca 4,5 år eldre enn seg, og maks 10 år yngre enn seg. Det er også slik at jo eldre mannen blir, jo yngre kvinner er han villig til å akseptere.

Kvinner er derimot litt annerledes her. De er villige til å i snitt ta menn ca 8 år eldre eller 5 år yngre (maks). Som med menn, er de mer villige til å ta yngre partnere etter hvert som de selv blir eldre (effekten er faktisk bittelitt større enn hos menn).

Til sist er det noen mindre effekter som også er verdt å få med seg:

  • Jo høyere utdanning man har selv, jo viktigere er det også at partneren er intellektuell.
  • Menn er langt mer villige til å være med en kvinne som tjener mindre enn seg enn motsatt.
  • Menn er langt mer villige til å være med en kvinne som er lavere utdannet enn seg enn motsatt.
  • Menn er noe mer villige til å være med en av annen hudfarge enn seg selv.
  • Kvinner er mer villige til å være med noen som ikke ser så bra ut.
  • Jo eldre folk blir, jo mer villige er de til å være med noen som allerede har barn, og som har vært gift før.

Diskusjon

Det er ikke allverdens å diskutere her om dataene i seg selv. De samsvarer med det mange tidligere studier har visst, og sikkert også det mange ser på som klisjeene i samfunnet vårt. Menn har generelt et mye større spillerom hva gjelder faktorer som de kan påvirke for å endre egen tiltrekningskraft. Dette er litt kjipt for kvinners del, men det gjør i alle fall at jeg klør meg litt i hodet over menn som mener de ikke har mulighet til å bli bedre, og som er bitre over manglende seksuell interesse fra kvinner. Det finnes virkelig en shitload med greier som kan utvikles relativt lett om man er er keen, og ikke insisterer på å sitte hjemme på gutterommet og game.

Just sayin’… viktig å rette noen pekefingre når man har data for hånden også 🙂 Ikke minst har jeg sett transformasjonen fra nørd til hønk såpas mange ganger at det føles naturlig å påpeke.

Ok, så med det det ønsker jeg riktig god påske! Kos dere med appelsin og kvikklunsj og alt det der!

Referanser

Schwarz, S., & Hassebrauck, M. (2012). Sex and Age Differences in Mate-Selection Preferences. Human Nature, 23(4), 447-466.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.