Lady in Red

Bilderesultat for lady in red

Jeg burde egentlig lese til eksamen. Men… jeg er trøtt… og jeg gidder ikke… Så her er litt om hvordan farger på eksempelvis klær påvirker hvordan menn tiltrekkes av kvinner. Jeg baserer meg da på en artikkel fra Elliot og kolleger fra 2008, som beskriver fem eksperimenter om farge og tiltrekning.

Hovedtanken er at man i naturen ser mange dyr som tiltrekkes av fargen rød. Det er jo en veldig seksuell og «kjønnlig» farge (om du har sett noen naturdokumentarer, så vet du…). Og som artikkelen festlig nok sier: «The present research focuses on the implications of the red–sex link for men’s appetitive evaluation of women. « Jeg tror ordet «appetitive» skal bli en større del av mitt vokabular… Men ja, over til selve saken…

Det første eksperimentet i artikkelen er super-enkelt. 27 menn rundt 20 år fikk se bilder av kvinner hvor rammen rundt enten var rød eller hvit. Det var en slags første innsjekk for å se om farge hadde noe å si – selv om det her bare var snakk om fargen rundt, og selve bildet var i svart-hvitt. Det var også et par ting som ble gjort for å se om mennene var bevisste på fargens effekt på dem – noe de da ikke var. I figuren under ser du hvor mye rødfargen hadde å si (skala fra 1 til 9):


I det andre eksperimentet ble det samme gjort som i eksperiment 1, men her tok de også med kvinner for å se om effekten var unik for menn, eller om også kvinner ble påvirket positivt av rødt. Her var 31 menn og 32 kvinner med. Jeg orker ikke ta med så mange detaljer fra eksperimentet, for resultatet var i praksis «nei, damer bryr seg ikke, men ja, menn bryr seg fortsatt» – som illustrert i figuren under:

I det tredje eksperimentet var fokuset tilbake på kun menn, og man gikk litt videre med å finne ut mer om hva gutta følte. I de to foregående eksperimentene var i praksis målingen på hvorvidt farge påvirket hvor generelt attraktive kvinnene ble oppfattet. Men hva med seksualitet? I dette eksperimentet sjekket de da nettopp hvorvidt gutta også kunne tenke seg «noe mer». Resultatene vises i figuren under, hvor da øverste graf er generell tiltrekning, grafen i midten er seksuell tiltrekning og den nederste måler hvorvidt deltagerne kunne tenke seg å ha samleie (giggety). FYI, her var det 37 menn med, snittalder 20 år – og nå plutselig med grå istedenfor hvit som sammenligningsfarge.

I det fjerde eksperimentet var hovedforskjellen at man rett og slett valgte grønt og rødt som farger fordi man tenker seg at det er på hver sin side av fargespekteret sånn psykologisk sett (tenk trafikklys). Så det burde være mye større forskjell på rødt og grønt versus rødt og en annen farge (som hvitt og grått tidligere her).

Og ja, det stemte jo godt. 31 menn (snittalder på 20 igjen) ble fordelt, nok en gang, i grupper som fikk se ene eller andre fargen på bildene, og som figuren under viser, så var det en større effekt av rød-grønn-sammenligningen enn de tidligere hvitt/grått-greiene.

…og med det er vi klare for femte eksperiment i rekken. Her byttet man fra grønn til blå som sammenligningsfarge, og gjorde det slik at klærne til kvinnene i bildene var farget heller enn ramme og slikt. Det er jo mye nærmere virkeligheten – vi møter vel helst folk med klær i farger enn at de går rundt med en farget pappramme.

I dette eksperimentet sjekket man også hvorvidt fargen gjorde at gutta var mer villige til å be jenta ut på date, og om fargen også da påvirket hvor mye man var villig til å bruke av penger på daten. Her var det nok en gang noen (23) unge menn i sving (ca 20 år snittalder igjen), og figuren under viser resultatene fra eksperimentet hvor da rødt ble sammenlignet med blått.

Som du ser, så gjør rødfargen at gutta synes jenta er mer attraktiv og mer aktuell for date. De er også mer villige til å bruke penger på daten, og vil også i større grad ha sex.

Diskusjon

Dette er en serie veldig streite eksperimenter. Basically er det en sjekk på rød farge versus hvitt, grått, grønt og blått. Hvert eksperiment er ikke så veldig stort i seg selv, men alle peker i samme retning, og det er jo en styrke. Det bør også sies at effektene her er gjennomgående ganske store. Det gir faktisk en reell uttelling for jenter å vise seg med rødt, ser det ut til. Det er solide effektstørrelser, som vi gjerne sier…

En morsom detalj er at gutter ikke er bevisste denne effekten selv. De ble aldri fortalt hva eksperimentene handlet om (mtp farger), og omtrent ingen klarte å gjette det heller. At fargen påvirket dem var ubevisst – og det er jo de kuleste effektene i psykologien.

Det er også gøy at rødt ikke bare gjør at menn vil ha sex i større grad, men at de også blir mer generøse og villige til å date. Gøy gøy gøy!

Så ja, kjære jenter… rød leppestift… rød neglelakk… rød kjole… Og i lys av tidligere blogginnlegg er kanskje et par høye heler i rødt også en knall idé… Dette er en utrolig enkel greie som gjør en stor forskjell 🙂

Referanser

Elliot, A., Niesta, D., & Dovidio, John F. (2008). Romantic Red: Red Enhances Men’s Attraction to Women. Journal of Personality and Social Psychology, 95(5), 1150-1164.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.